Szukaj szkolenia

COOKIES W PRAKTYCE – ASPEKTY TECHNICZNE I PRAWNE

Kategoria szkolenia: Prawo ogólne
online
31.08.2022 09:00-31.08.2022 15:00
971,70 zł (790,00 netto)
  • Opcje szkoleniapewne szkolenie
  • Maksymalna liczba uczestników25

Specyfika prawna plików cookie nastręcza szeregu problemów z praktyczną implementacją w serwisach internetowych. Z jednej strony w odniesieniu do plików cookie znajdują zastosowanie przepisy prawa telekomunikacyjnego z drugiej coraz wyraźniej podkreśla się ich związek z przetwarzaniem danych osobowych. Z uwagi na brak jednoznacznych rozstrzygnięć prawnych, dużej roli nabiera praktyka organów nadzorczych oraz dobre praktyki rynkowe.

Szkolenie ma charakter warsztatowy – zostało przygotowane w celu przekazania wiedzy, która będzie mogła zostać zastosowana w toku realizacji projektów związanych z wprowadzeniem czy zarządzaniem plikami cookie na serwisie internetowym.

Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla:

  • Osób odpowiedzialnych za implementację plików cookie w ramach stron www (dział marketingu, dział IT),
  • Osób odpowiedzialnych za ochronę danych osobowych w organizacji,
  • Prawników wewnętrznych.

 

Szkolenie prowadzi r.pr. Karol Kozieł, autor publikacji z zakresu prawa nowych technologii w tym redaktor i współautor Komentarza do ustawy o ochronie danych osobowych z 2018 r.

PROGRAM

Czas trwania szkolenia: od godz. 9.00 do ok. 15.00

 

  1. Pliki cookies – uregulowania prawne:
    • Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 576 z późn. zm.).
    • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1 z późn. zm.).
    • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie poszanowania życia prywatnego oraz ochrony danych osobowych w łączności elektronicznej i uchylające dyrektywę 2002/58/WE (rozporządzenie w sprawie prywatności i łączności elektronicznej) – co dalej? Proces ustawodawczy związany ze zmianą przepisów.
  2. Pliki cookies – próba definicji praktycznej:
    • Czym są pliki cookie i podobne technologie?
    • Jak wykorzystywane są pliki cookie?
    • Czym są „sesyjne” a czym „stałe” pliki cookie i w jaki sposób ustalać ich retencję?
    • Co to są pliki cookie „własne” i „strony trzeciej”?
    • Czym są „podobne technologie”?
    • Co to jest „urządzenie końcowe”?
  3. Jakie są zasady prawne dotyczące wykorzystywania plików cookies i podobnych technologii oraz informowania o nich?
    • Co oznacza „jasne i wyczerpujące informacje”?
    • Co oznacza „zgoda”?
    • Kiedy potrzebna jest zgoda na wykorzystywanie plików cookies?
    • Czy jesteśmy zobowiązani do uzyskania zgody na przetwarzanie wszystkich plików cookie wykorzystywanych na stronie internetowej?
    • Czy jesteśmy zobowiązani do podania informacji i uzyskania zgody na wszystkie pliki cookie?
  4. Pliki cookie a ochrona danych osobowych
    • Jak zasady dotyczące RODO odnoszą się do plików cookie?
    • Co mówi RODO o plikach cookie?
    • Czy zgoda na pliki cookie musi być zgodna z wymogami uzyskania zgody w rozumieniu RODO?
    • W jakie sposób powinniśmy poinformować podmioty danych o wykorzystywaniu plików cookie na stronie internetowej?
    • Czy możemy polegać na zgodzie opartej na ustawieniach przeglądarki?
    • Co to jest „cookie wall” i czy jego użycie jest dozwolne?
    • Na jakich zasadach możemy stosować pliki cookie stron trzecich?
    • W jaki sposób podmioty danych mogą zarządzać zgodą na pliki cookie -dobre praktyki.
  5. Dobre praktyki w zakresie wykorzystania plików cookie na stronie”
    • Informowanie o wykorzystaniu plików cookie na stronie.
    • Polityka prywatności – co powinna zawierać?
    • W jaki sposób należy budować zgody na wykorzystanie lub odrzucenie plików cookie?
    • Wytyczne NYOB a wykorzystywanie plików cookie.
  6. Praktyczne przykłady błędów w wykorzystywaniu plików cookie w serwisach internetowych.
  7. Opinie organów nadzorczych, orzecznictwo oraz wytyczne dot. stosowania plików cookie. 
  8. Sesja pytań.

PRELEGENCI:

 

Karol Kozieł

Radca prawny. Wieloletni dyrektor ds. prawnych grupy kapitałowej zarządzającej największym portalem do rezerwacji biletów lotniczych w Polsce. W zakresie swojej praktyki specjalizuje się w: prawie nowych technologii, ochronie praw konsumentów na rynku e-commerce, ochronie danych osobowych, obsłudze korporacyjnej przedsiębiorstw. 
Autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu prawa nowych technologii w tym redaktor i współautor Komentarza do ustawy o ochronie danych osobowych z 2018 r.
Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiedzę pogłębiał podczas studiów podyplomowych Prawo Nowoczesnych Technologii (PAN) (2013) oraz Nowoczesne Usługi Biznesowe (UTH w Radomiu) (2014). Ukończył programy zagraniczne Summer Law School on Intellectual Property Law (2013) oraz Summer Law School on Business Law (2014) organizowane przez University of Minho w Bradze (Portugalia).
Wykładowca w Wyższej Szkole Bankowej w Warszawie oraz na Wyższej Szkole Handlowej w Radomiu.
Hobbistycznie zajmuje się malarstwem. Uzyskał absolutorium z historii sztuki na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie przygotowuje pracę magisterską z zakresu prawnych ograniczeń twórczości artystycznej.

INFORMACJE:

 

Termin i Miejsce

Termin:

31 sierpnia 2022 

Miejsce:

szkolenie on-line 

 

Koszt 

Koszt udziału jednej osoby wynosi:

  • 790 zł + 23% VAT - przy zgłoszeniach przesłanych do dnia 19 sierpnia
  • 890 zł + 23% VAT - przy zgłoszeniach przesłanych od dnia 20 sierpnia
  •  
  • Informacje dodatkowe

Powyższy koszt obejmuje: udział w zajęciach dla 1 osoby, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej, certyfikat ukończenia szkolenia w formacie PDF, zapewnienie platformy szkoleniowej i dostępu do szkolenia w czasie rzeczywistym, test połączenia, pomoc techniczną w razie potrzeby.

Warunkiem udziału jest przesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego (zakładka "Zgłoszenie"), faksem lub elektronicznie i otrzymanie drogą elektroniczną potwierdzenia udziału ze strony CPI. O przyjęciu zgłoszenia decyduje kolejność zgłoszeń. Ilość miejsc ograniczona.

 

Zapłata i Rezygnacja

Koszt udziału jest płatny na konto CPI, na podstawie potwierdzenia udziału. Faktury będą do odbioru podczas spotkania (przy szkoleniach on-line - elektronicznie).

Rezygnacja z udziału po 24 sierpnia 2022 r. lub nieobecność na spotkaniu powoduje powstanie zobowiązania pokrycia pełnych kosztów udziału na podstawie faktury Centrum Promocji Informatyki. Rezygnacja możliwa jest tylko i wyłącznie w formie pisemnej.

 

Biuro Organizacyjne

Centrum Promocji Informatyki Sp. z o.o.
02-757 Warszawa, ul. Pory 78, I piętro
tel. 506 178 228, fax 22 355 86 79
e-mail:cpi@cpi.com.pl 

Lokalizacje i terminy

online
31.08.2022 - 31.08.2022
971,70 zł (790,00 netto)

Trenerzy biorący udział

Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.

Beata Kurpiewska
+48
Godziny kontaktu
8-16
Zapisz się na szkolenie
Błąd serwera.

Pozostałe szkolenia firmy

UMOWY IT - PROJEKTY IT REALIZOWANE W METODYKACH ZWINNYCH (AGILE)
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
OBIEG I ARCHIWIZACJA DOKUMENTÓW W SYSTEMIE ELEKTRONICZNEGO ZARZĄDZANIA DOKUMENTACJĄ (EZD)
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
REJESTR UMÓW ZAWARTYCH PRZEZ JEDNOSTKI SEKTORA FINANSÓW PUBLICZNYCH
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
RAMY PRAWNE CYBERBEZPIECZEŃSTWA
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
IP Box - zakres i zasady stosowania 5 % stawki podatkowej do dochodów z kwalifikowanych praw własności intelektualnej
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
SKUTECZNE ZASTRZEGANIE TAJEMNICY PRZEDSIĘBIORSTWA W OFERTACH SKŁADANYCH W PRZETARGU W OPARCIU O CASE STUDY
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
UMOWY IT - LICENCJE OPEN SOURCE I OPEN CONTENT
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
ARCHIWUM ZAKŁADOWE
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
UMOWY W PROCESIE PRODUKCJI GIER WIDEO I GIER MOBILNYCH – NEGOCJACJE, RYZYKA I BŁĘDY
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
PRAWO AUTORSKIE W PRODUKCJI FILMU DOKUMENTALNEGO
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
PRAWO AUTORSKIE W DZIAŁALNOŚCI WYDAWNICZEJ
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
KPA PO ZMIANACH
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
OCENY ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO PO ZMIANACH W 2021 R. (Z NOWELIZACJĄ, KTÓRA WESZŁA W ŻYCIE 13 MAJA 2021 R.)
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
KONTRAKTY B2B DLA PERSONELU IT
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
PRAWO AUTORSKIE W INTERNECIE
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
FUNDUSZE EUROPEJSKIE 2021-2027 DLA SEKTORA FINANSÓW PUBLICZNYCH
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
UMOWY NA KORZYSTANIE Z OPROGRAMOWANIA W CHMURZE OBLICZENIOWEJ
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
FINANSOWANIE DZIAŁALNOŚCI NAUKOWEJ W USTAWIE 2.0 – NOWY ALGORYTM FINANSOWANIA.
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
ZWINNE WDROŻENIA W UMOWACH IT (AGILE, PRINCE2 AGILE) - PRZYGOTOWANIE I NEGOCJOWANIE UMÓW W PROJEKTACH IT
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
WYKONYWANIE ZNOWELIZOWANYCH PRZEPISÓW USTAWY O PRZECIWDZIAŁANIU PRANIU PIENIĘDZY I FINANSOWANIU TERRORYZMU
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
AUDYT ELEKTRONICZNEGO SYSTEMU OBIEGU DOKUMENTÓW W ZAKRESIE ZGODNOŚCI Z PRZEPISAMI PRAWA
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
STOSOWANIE PRZEPISÓW RODO W ARCHIWACH ZAKŁADOWYCH I SKŁADNICACH AKT
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
UMOWY NA UTRZYMANIE, SERWIS I ROZWÓJ SYSTEMÓW IT - NAJLEPSZE PRAKTYKI I SPORNE KWESTIE
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
NOWELIZACJA USTAWY O NARODOWYM ZASOBIE ARCHIWALNYM I ARCHIWACH
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
ASPEKTY PRAKTYCZNE POZYSKIWANIA FUNDUSZY KRAJOWYCH I FINANSOWANIA GRANTÓW W JEDNOSTKACH NAUKOWO-BADAWCZYCH Z USTAWĄ2.0.
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
Zasady stosowania 50% KUP do przychodów z praw autorskich i praw do artystycznych wykonań
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
NOWA USTAWA O OTWARTYCH DANYCH A DOSTĘP DO INFORMACJI PUBLICZNEJ
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)
UMOWY WDROŻENIOWE IT – ASPEKTY PRAWNE I PRAKTYCZNE
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
1 094,70 zł (890,00 netto)
ARCHIWIZACJA DOKUMENTACJI PROJEKTÓW UNIJNYCH
Centrum Promocji Informatyki Sp. z o. o.
Do ustalenia
971,70 zł (790,00 netto)

Polecane szkolenia

Umowy najmu w czasach kryzysu
Langas Group
Do ustalenia
Długoterminowa deklaracja dostawcy, EUR1, deklaracja na fakturze czyli POCHODZENIE TOWARÓW w praktyce
Perfect Mind Szkolenia
Do ustalenia
678,96 zł (552,00 netto)
TARYFIKACJA TOWARÓW - nadawanie kodów CN oraz korzystanie ze wspólnej taryfy celnej
Perfect Mind Szkolenia
Do ustalenia
678,96 zł (552,00 netto)
System INTRASTAT - aktualne uregulowania prawne z uwzględnieniem zmian
Perfect Mind Szkolenia
Do ustalenia
678,96 zł (552,00 netto)
Umowy na usługi i systemy IT (warsztaty)
eduFuturo
Do ustalenia
1 476,00 zł (1 200,00 netto)
Akredytywa Dokumentowa - Skuteczne zabezpieczenie płatności.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
Incoterms 2020. NOWA WERSJA REGUŁ MIĘDZYNARODOWEJ IZBY HANDLOWEJ (ICC) NIEZBĘDNYCH PRZY ZAWIERANIU UMÓW HANDLOWYCH.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
Zabezpieczanie Płatności i Formy Rozliczeń Umów Handlowych.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
848,70 zł (690,00 netto)
Specjalista ds. Umów Handlowych.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
1 389,90 zł (1 130,00 netto)
Dobre Praktyki w Umowach IT
eduFuturo
Do ustalenia
2 447,70 zł (1 990,00 netto)
Zakupy: Skuteczny Specjalista Działu Zakupów. Negocjacje warunki umowy proces zakupu.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
1 512,90 zł (1 230,00 netto)
Zawieranie Umów Zakupu.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
1 389,90 zł (1 130,00 netto)
Klauzule w Umowach Handlowych. Formułowanie Interpretacja Wykorzystanie.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
5% rabatu Odpowiedzialność członków zarządu spółki z o.o. na podst. art. 299 ksh. Certyfikowane szkolenie online.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
787,20 zł (640,00 netto)
Kodeks spółek handlowych i kodeks cywilny w praktyce spółki 2019 PREMIUM
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
1 832,70 zł (1 490,00 netto)
Asystentka Zarządu i Rady Nadzorczej
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
1 463,70 zł (1 190,00 netto)
Handel Wewnątrzwspólnotowy Eksport Import.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
Jak Unikać Pułapek w Umowach i Formułować Niezbędne Zabezpieczenia.
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
10% rabatu Dokumentacja Biura Zarządu od A do Z, TWORZENIE, UAKTUALNIANIE, UDOSTĘPNIANIE, ARCHIWIZOWANIE, OBIEG DOKUMENTÓW SPÓŁKI
Langas Group
Do ustalenia
2 177,10 zł (1 770,00 netto)
10% rabatu Kompendium Biura Zarządu: KSH posiedzenia zarządu walne dokumentacja biura zarządu umowy i uchwały
Langas Group
Do ustalenia
2 177,10 zł (1 770,00 netto)
10% rabatu System zarządzania zgodnością dla biura zarządu i działów prawnych
Langas Group
Do ustalenia
1 562,10 zł (1 270,00 netto)
10% rabatu Prawo dla Działów Zakupów
Langas Group
Do ustalenia
2 300,10 zł (1 870,00 netto)
10% rabatu Specjalista ds. obsługi Biura Zarządu, OBSŁUGA FORMALNO-PRAWNA W BIURZE ZARZĄDU SPÓŁKI Z O.O. I AKCYJNEJ
Langas Group
Do ustalenia
2 300,10 zł (1 870,00 netto)
Reklamacje w ujęciu B2B i B2C – nowelizacja przepisów od 01.01.2021
Kompetea
Do ustalenia
799,50 zł (650,00 netto)
Prawne aspekty procesu rekrutacji i zatrudniania
Kompetea
Do ustalenia
799,50 zł (650,00 netto)
Zarządzanie szkoleniami w świetle przepisów prawnych
Kompetea
Do ustalenia
799,50 zł (650,00 netto)
Praktyki w zakresie działań antymobbingowych
Kompetea
Do ustalenia
650,00 zł (528,46 netto)
Reklamacje w przewozie i spedycji – włącznie z nowelizacją 2021 r.
Kompetea
Do ustalenia
650,00 zł (528,46 netto)
Incoterms 2020. Jak ustrzec się pułapek i niebezpieczeństw wprowadzając nowe terminy do umowy
ATL Achievement Through Learning Sp. z o.o.
Do ustalenia
934,80 zł (760,00 netto)
TOP 10 - największe błędy w umowach IT
eduFuturo
Do ustalenia
367,77 zł (299,00 netto)
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
zobacz profil udostępnij zapytanie grupowe