Szukaj szkolenia

RODO w działach kadr

Kategoria szkolenia: Administracja publiczna
Do ustalenia
549,00 zł

Zakres tematyczny szkolenia

1. Pakiet reformujący ochronę danych osobowych (RODO, ustawa o ochronie danych osobowych, przepisy sektorowe, w tym zmiany w Kodeksie pracy) – relacje praktyczne,
2. RODO jako akt prawny – umiejscowienie w hierarchii źródeł prawa, jak stosować, co brać pod uwagę,
3. Pojęcie „przetwarzania danych osobowych”:
a. zakres czynności mieszczących się w ramach przetwarzania,
b. przetwarzanie tradycyjne i w systemach informatycznych,
4. Zasady przetwarzania danych osobowych pracownika – zasada minimalizacji danych i niezbędność danych do celu przetwarzania – przetwarzanie w ramach obowiązków pracodawcy i prawnie usprawiedliwionego interesu pracodawcy jako administratora,
5. Zasady przetwarzania danych osobowych pracownika – zasada minimalizacji danych i niezbędność danych do celu przetwarzania – przetwarzanie w ramach obowiązków pracodawcy
6. Czy wolno, a jeśli tak, to na jakich warunkach, oprzeć przetwarzanie danych osobowych pracownika na przesłance zgody? Kwestia dobrowolności zgody w relacji pracownik-pracodawca.


Przerwa kawowa


1. Problematyka przetwarzania wizerunku pracownika – np. w celach bezpieczeństwa i identyfikacji – zgoda czy usprawiedliwiony interes pracodawcy? Czy wolno przechowywać wizerunek pracownika np. z imprez integracyjnych, bez jego zgody? Relacja między RODO a przepisami dotyczącymi rozpowszechniania wizerunku w zakresie prawa autorskiego i praw pokrewnych.
2. Czy można przetwarzać dane z procesu rekrutacji (CV, list motywacyjny, nr telefonu i adres mailowy) pracownika po zatrudnieniu bez jego zgody.


Lunch


1. Przesłanki przetwarzania danych osobowych szczególnej kategorii (wrażliwych) przez pracodawcę – zasada minimalizacji danych. Potrzeba szczególnej ochrony danych szczególnej kategorii. Wymóg prowadzenia rejestru czynności przetwarzania w kontekście danych szczególnej kategorii.
2. Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych przez pracowników:
a. zakres udzielanego upoważnienia,
b. możliwe stopnie systemu upoważnień
c. ewidencja upoważnień.
3. Czy można upoważnić do przetwarzania danych współpracownika, w tym prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą?
4. Realizacja praw osób, których dane dotyczą – obowiązek informacyjny względem pracowników i współpracowników. Wyłączenia w zakresie realizacji niektórych praw, np. prawa do zapomnienia.
5. Udostępnianie i powierzanie danych osobowych pracowników do przetwarzania przez podmioty trzecie:
a. przetwarzanie przez inne spółki z grupy,
b. przetwarzanie przez podmioty niezależne w szczególności spoza grupy
6. Transfer danych za granicę – sytuacja wyjątkowa, czy codzienność:
a. transgraniczne przekazywanie
b. transfer do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Przerwa kawowa


1. Monitoring pracowniczy w nowelizacji Kodeksu pracy – sposób i terminy wprowadzenia regulacji i uruchomienia monitoringu w zakładzie pracy.
2. Czy monitoring wprowadzony u pracodawcy przed nowelizacją Kodeksu pracy jest niezgodny z prawem i powinien być wyłączony? Czy istnieją przepisy przejściowe w tym zakresie?
3. Przesłanki zastosowania pracowniczego monitoringu wizyjnego
4. Okres przechowywania nagrań z pracowniczego monitoringu wizyjnego
5. Przesłanki zastosowania pracowniczego monitoringu poczty elektronicznej
6. Inne formy monitoringu pracowniczego.

Grupa docelowa

Szkolenie w zakresie praktycznych aspektów dotyczących ochrony danych osobowych w Działach Kadr na gruncie nowego rozporządzenia RODO i zmian w Kodeksie Pracy.

Certyfikaty

Każdy z uczestników szkolenia otrzymuje certyfikat Akademii Chałas i Wspólnicy.

Lokalizacje

Wrocław woj. dolnośląskie
Warszawa woj. mazowieckie
Kraków woj. małopolskie
Błąd serwera.

Polecane szkolenia

Poprawność językowa pism urzędowych
AVENHANSEN Sp. z o.o.
Do ustalenia
Zastosowanie Excela w controllingu
Akademia Biznesu MDDP
Do ustalenia
Kontrola Zarządcza i Zarządzanie Ryzykiem - 2-dniowe warsztaty praktyczne. Możliwość indywidualnych konsultacji.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Dostęp oraz ponowne wykorzystanie informacji publicznej - 2-dniowe warsztaty praktyczne.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Prawo Budowlane: Realizacja procesu inwestycyjnego zgodnie z obowiązującymi przepisami - 2-dniowe warsztaty praktyczne.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Kodeks Postępowania Administracyjnego (KPA) - Kompendium obowiązujących przepisów - 2-dniowe warsztaty praktyczne.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Nowe obowiązki gmin w zakresie gospodarowania odpadami komunalnymi
ASAP24 sp. z o.o.
Do ustalenia
Ochrona Danych Osobowych w praktyce - kompendium obowiązujących przepisów (2-dniowe warsztaty kompetencyjne).
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Zamówienia publiczne w projektach unijnych
ASAP24 sp. z o.o.
Do ustalenia
Finanse dla asystentek
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Recepcja jako wizytówka firmy
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Komunikacja wewnętrzna w służbie urzędu
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Profesjonalny sekretariat w urzędzie
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Rozliczanie projektów w ramach POIG 2007 – 2013
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Zarządzanie projektami z wykorzystaniem metodyki PCM
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
Specjalista ds. realizacji projektów unijnych w jednostkach publicznych w Nowej Perspektywie Finansowej 2014-2020. 3-dniowe wars
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Studium wykonalności - analiza finansowa i ekonomiczna
Adept s.c.
Do ustalenia
Tworzenie projektów współfinansowanych z EFS – warsztaty praktyczne
Adept s.c.
Do ustalenia
Współpraca partnerska na rzecz społeczności lokalnych
Adept s.c.
Do ustalenia
Zamówienia publiczne dla Wykonawców i Zamawiających - 2-dniowe warsztaty praktyczne z uwzględnieniem nowelizacji przepisów.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Prawo Budowlane: Realizacja procesu inwestycyjnego zgodnie z obowiązującymi przepisami - 2-dniowe warsztaty praktyczne.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Kompendium Project Managera - Zintegrowane zarządzanie projektami. 5-dniowe warsztaty praktyczne.
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Specjalista ds. realizacji procesu inwestycyjnego zgodnie z prawem budowlanym - 3-dniowe warsztaty praktyczne. Możliwość indywid
Centrum Organizacji Szkoleń i Konferencji SEMPER
Do ustalenia
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
zobacz profil udostępnij zapytanie grupowe