Szukaj szkolenia

RODO w działach kadr

Kategoria szkolenia: Administracja publiczna
Do ustalenia
549,00 zł (446,34 netto)

Zakres tematyczny szkolenia

1. Pakiet reformujący ochronę danych osobowych (RODO, ustawa o ochronie danych osobowych, przepisy sektorowe, w tym zmiany w Kodeksie pracy) – relacje praktyczne,
2. RODO jako akt prawny – umiejscowienie w hierarchii źródeł prawa, jak stosować, co brać pod uwagę,
3. Pojęcie „przetwarzania danych osobowych”:
a. zakres czynności mieszczących się w ramach przetwarzania,
b. przetwarzanie tradycyjne i w systemach informatycznych,
4. Zasady przetwarzania danych osobowych pracownika – zasada minimalizacji danych i niezbędność danych do celu przetwarzania – przetwarzanie w ramach obowiązków pracodawcy i prawnie usprawiedliwionego interesu pracodawcy jako administratora,
5. Zasady przetwarzania danych osobowych pracownika – zasada minimalizacji danych i niezbędność danych do celu przetwarzania – przetwarzanie w ramach obowiązków pracodawcy
6. Czy wolno, a jeśli tak, to na jakich warunkach, oprzeć przetwarzanie danych osobowych pracownika na przesłance zgody? Kwestia dobrowolności zgody w relacji pracownik-pracodawca.


Przerwa kawowa


1. Problematyka przetwarzania wizerunku pracownika – np. w celach bezpieczeństwa i identyfikacji – zgoda czy usprawiedliwiony interes pracodawcy? Czy wolno przechowywać wizerunek pracownika np. z imprez integracyjnych, bez jego zgody? Relacja między RODO a przepisami dotyczącymi rozpowszechniania wizerunku w zakresie prawa autorskiego i praw pokrewnych.
2. Czy można przetwarzać dane z procesu rekrutacji (CV, list motywacyjny, nr telefonu i adres mailowy) pracownika po zatrudnieniu bez jego zgody.


Lunch


1. Przesłanki przetwarzania danych osobowych szczególnej kategorii (wrażliwych) przez pracodawcę – zasada minimalizacji danych. Potrzeba szczególnej ochrony danych szczególnej kategorii. Wymóg prowadzenia rejestru czynności przetwarzania w kontekście danych szczególnej kategorii.
2. Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych przez pracowników:
a. zakres udzielanego upoważnienia,
b. możliwe stopnie systemu upoważnień
c. ewidencja upoważnień.
3. Czy można upoważnić do przetwarzania danych współpracownika, w tym prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą?
4. Realizacja praw osób, których dane dotyczą – obowiązek informacyjny względem pracowników i współpracowników. Wyłączenia w zakresie realizacji niektórych praw, np. prawa do zapomnienia.
5. Udostępnianie i powierzanie danych osobowych pracowników do przetwarzania przez podmioty trzecie:
a. przetwarzanie przez inne spółki z grupy,
b. przetwarzanie przez podmioty niezależne w szczególności spoza grupy
6. Transfer danych za granicę – sytuacja wyjątkowa, czy codzienność:
a. transgraniczne przekazywanie
b. transfer do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Przerwa kawowa


1. Monitoring pracowniczy w nowelizacji Kodeksu pracy – sposób i terminy wprowadzenia regulacji i uruchomienia monitoringu w zakładzie pracy.
2. Czy monitoring wprowadzony u pracodawcy przed nowelizacją Kodeksu pracy jest niezgodny z prawem i powinien być wyłączony? Czy istnieją przepisy przejściowe w tym zakresie?
3. Przesłanki zastosowania pracowniczego monitoringu wizyjnego
4. Okres przechowywania nagrań z pracowniczego monitoringu wizyjnego
5. Przesłanki zastosowania pracowniczego monitoringu poczty elektronicznej
6. Inne formy monitoringu pracowniczego.

Grupa docelowa

Szkolenie w zakresie praktycznych aspektów dotyczących ochrony danych osobowych w Działach Kadr na gruncie nowego rozporządzenia RODO i zmian w Kodeksie Pracy.

Certyfikaty

Każdy z uczestników szkolenia otrzymuje certyfikat Akademii Chałas i Wspólnicy.

Lokalizacje

Wrocław woj. dolnośląskie
darmowe
Warszawa woj. mazowieckie
darmowe
Kraków woj. małopolskie
darmowe
Błąd serwera.

Polecane szkolenia

Poprawność językowa pism urzędowych
AVENHANSEN Sp. z o.o.
Do ustalenia
480,00 zł (390,24 netto)
Zastosowanie Excela w controllingu
Akademia Biznesu MDDP
Do ustalenia
1 190,00 zł (967,48 netto)
Wynagrodzenia pracowników zatrudnionych w oświacie w świetle znowelizowanych przepisów prawa
AVENHANSEN Sp. z o.o.
Do ustalenia
590,00 zł (479,67 netto)
Finanse dla asystentek
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
1 290,00 zł (1 048,78 netto)
Recepcja jako wizytówka firmy
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
990,00 zł (804,88 netto)
Komunikacja wewnętrzna w służbie urzędu
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
890,00 zł (723,58 netto)
Profesjonalny sekretariat w urzędzie
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
990,00 zł (804,88 netto)
Rozliczanie projektów w ramach POIG 2007 – 2013
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
1 190,00 zł (967,48 netto)
Zarządzanie projektami z wykorzystaniem metodyki PCM
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
1 390,00 zł (1 130,08 netto)
Studium wykonalności - analiza finansowa i ekonomiczna
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Tworzenie projektów współfinansowanych z EFS – warsztaty praktyczne
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Współpraca partnerska na rzecz społeczności lokalnych
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
VAT 2014 – rewolucyjne zmiany w rozliczeniach podatku w jednostkach samorządowych
Kompetea
Do ustalenia
590,00 zł (479,67 netto)
Profilowanie klientów Powiatowego Urzędu Pracy
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Kontrakt socjalny
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Praca socjalna z rodziną problemową
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Podatek od środków transportowych
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Komunikacja wewnętrzna w służbie urzędu
HIGH5 Training Group
Do ustalenia
890,00 zł (723,58 netto)
Profilowanie pomocy dla osób bezrobotnych
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Spółdzielnie mieszkaniowe wspólnoty na tle egzekucji administracyjnej opłaty śmieciowej
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Kodeks postępowania administracyjnego- z uwzględnieniem najnowszych zmian
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Postępowanie administracyjne w praktyce pomocy społecznej
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Wykorzystanie możliwości ePUAP – elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej
ADEPT Sp. z o. o. Sp.k.
Do ustalenia
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.
zobacz profil udostępnij zapytanie grupowe